sobota, 24. april 2010

KUHARIJA S SOJO




Vsebina

O soji
Recepti
  • Golaž - osnovni recept
  • Bolonez
  • Ruska mazurka
  • Omaka z jajčevci
  • Bengalski curry
  • Zelenjavna masala
  • Mehiški chilly
  • Segedin
O SOJI
Večina soje je predelane v enega od mnogih različnih proizvodov (miso, različne vrste izoliranih sojinih proteinov, lecitin, okara, tofu, tamari - omaka, moka, mleko, jogurt, smetana, kalčki, olje ...). Soja in sojini izdelki vsebujejo veliko beljakovin, ki vsebujejeo vse esencialne kisline. Dajejo nam tudi pomembne količine mineralov in vitaminov (A, B1, B2, B12, D, E, F, K sveža soja tudi C) in olja. Vsebuje tudi lecitin, ki mu pravijo eliksir mladosti. Soja in sojini izdelki imajo to dobro lastnost, da zelo dobro prevzamejo okus začimb in ostalih dodatkov.

Miso
To je pasta narejena iz sojinih zrn in različnih žitaric (riš, oves..), soli in posebne kulture. Vsebuje veliko vitaminov (tudi B12) in tudi encime (zato se ne sme kuhati), ki blagodejno vplivajo na presnovo. Je močnega slanega okusa. Uporabja se v juhah, namazih in omakah.

Posušeni sojini koščki (različnih velikosti)
Narejeni so iz sojine moke. Vsebujejo zelo veliko beljakovin (40-50% odvisno od prozvajalca) in ostalih hranilnih snovi. Pred uporabo jih je potrebno namočiti, nato se lahko kuhajo ali pražijo.

Tempeh
Tempeh je fermentirana soja. Vsebuje veliko vitaminov (tudi B12) in naravne plesni, zato deluje antibakterijsko. Je lahko prebavljiv. Prodajajo ga v kosih, surovega ali mariniranega. Lahko ga kuhamo ali pražimo.

Tofu
Poznamo ga pod imenom sojin sir. Lahko ga kuhamo, pražimo ali uporabljamo surovega v namazih (surov tofu zelo hladi-deluje kot led na oteklinah).



RECEPTI

Legenda:
jž - jedilna žlica
čž - kavna žlička
Triki:
Katerakoli kombinacija bučk, malancanov, paradižnika in paprik je dobra. Zraven gre katerakoli od sledečih začimb peteršilj, česen, bazilika, majaron, timijan, rožmarinin, šatraj in žajbelj. Uporabite lahko več različnih ali pa pustite, da ena prevladuje. Namesto tega lahko dodaste črne olive ali kapre.
Uspeh je zagotovljen. Če jedi kuhate na gieju namesto na olju, bodo imele le te mehkejši nežnejši okus. Lahko ga dodaste, tudi ko kuhate kašo, polento...
Dimljeni tofu vedno da jedi močnejši, topel okus. Lahko ga uporabite kot začimbo, in na ta način popravite okus.
Dashi (jušna osnova iz kombu alg in shitaki gob) je ne samo zelo zdrava temveč hrani doda tudi topel zaokrožen okus. Lahko ga uporabite za jušno osnovo, ga posujete po zelenjavi ko jo parite ali dodaste v katerokoli hrano namesto soli.

Golaž - osnovni recept

2 skodelici posušenih sojinih koščkov
2 skodelici vode
3 jž sojine omake
1 čž sušene zelenjave
1 skodelica sesekljane čebule ali 2 jž suhe pražene čebule ali 1 čž aesafetide
1 jž olivnega ali svetlega sezamovega olja
1 skodelica sesekljanih paradižnikov ali paradižnikove omake ali 2 jž paradižnikove mezge
1 jž jabolčnega kisa
2 naribana korenčka
lovorjev list, majaron, mleta kumina, muškatni orešček, luštrek
1 jž kuzuja ali moke raztopljeno v 1/2 skodelice vode

Sojine koščke zalijemo z vodo v katero smo dodali sojino omako, suho zelenjavo in začimbe. Pustimo namočeno 10 minut. Čebulo spražimo na olju in nato dodamo namočene sojine koščke, zalijemo s preostankom tekočine in dodamo vse ostale sestavine. Po potrebi dolijemo še toliko vode, da so vsi koščki prekriti z vodo. Kuhamo 20 minut na lahkem ognju. Premešamo, dodamo še kuzu in kuhamo še 5 minut. Postrežemo s polento, testeninami ali krompirjem in v pari kuhano zalenjavo.


Različice:

Bolonez
Namesto sojinih v koščkov lahko uporabimo granule, namesto korenja pa nekoliko več paradižnika. Dodamo začimbe: veliko bazilike ali timijian, origano in rožmarin. Postrežemo s polnozrnatimi špageti.

Ruska mazurka
Namesto korenja dodamo 12 suhih sliv, namesto koščkov pa večje kose - zrezke. Postrežemo z rjavim basmati rižem.

Omaka z jajčevci
Opustimo korenje. 1 srednje velik jajčevec z lupino vred razdežemo na 1 cm debele rezine. Posolimo in pustimo stati 10 min. Operemo, ožamemo in razrežemo na kocke. Popražimo jih na olju (s čebulo, če jo uporabljamo), nato dodamo po želji še 2 stroka nasekljanega česna in vse ostali sestavine. Pred koncem kuhanja dodamo še majhen šopek sesekljanega peteršilja in malo timijana ali bazilike. Za prilogo lahko dodaste ajdovo kašo, testenine iz katerekoli integralne moke ali krompir.

Bengalski curry
Opustimo korenje. Po 20 minutah kuhanja osnovnemu receptu dodamo kokosovo mleko (kokosovo moko prelijemo z vročo vodo, zmeljemo v sekljalniku in precedimo preko tkanine), za noževo konico chillya in cimeta, 1 čž kurkume oziroma turmenika in 1 jž curry-a. Kuhamo še 10 minut. Dodamo 2 jž kisle smetane. Ponudimo z rjavim basmati rižem in kar je posebnost te jedi s čim več različne surove in kuhane/parjene zelenjave in sadja ter kokosovo moko in rozine. Vse to serviramo v skodelice (čim več tem bolje), da si lahko vsak izbere svojo kombinacijo oziroma več. Na ta način se mešajo okusi in teksture hrane. Jed je zelo primerna in zabavna za večja družabna srečanja.

Zelenjavna masala
Korenje zrežemo na koščke in prav tako različno zelenjavo (bučke in/ali cvetača in /ali koruza ..). Preostale sestavine osnovnega recepta kuhamo 15 minut, nato na vrh dodamo vso zelenjavo, jo posujemo z dashi-jem ali rahlo posolimo. Po potrebi dodamo toliko vode, da sega do zelenjave. Tako na lahnem ognju parimo zelenjavo brez mešanja še 15 minut. V ponvi lahno popražimo 1 jž garam masale in dodamo jedi, premešamo in kuhamo še nekaj minut. Postrežemo z rjvim rižem, proseno ali ajdovo kašo.

Mehiški chilly
Korenje narežemo na koščke, dodamo lahko še bučko ali kakšno drugo zelenjavo, skodelico kuhanega azukija ali rjavega fižola, po želji še pest arame alg, za noževo konico chilly-a in malo več paradižnika. Jed serviramo v takose (palačinke iz koruzne moke), koruznimi žganci ali polento.

Segedin
Opustimo korenje in namesto tega dodamo 2 skodelici kislega zelja, rezino dimljenega tofuja in po želji 1 čž koriandra. (ta recept je boljši s tempehom).



Vse zgoraj navedene jedi lahko naredite tudi s tempehom ali tofujem, le da namesto namakanja pred uporabo, narezane koščke, marinirajte s sojino omako. Nato popražite na olju (s čebulo ali brez) in dodajte vse ostale sestavine.