sobota, 24. april 2010

IGRAJMO SE KUHANJE


Kuhanje je vse preveč pomembna zadeva, da bi jo vzeli resno. Kajti kot je znano, najbolje počnemo stvari, ob katerih se zabavamo in kuhanje je nedvomno lahko zelo zabavno in zanimivo.

Predno se lotite kuhanja, odženite vse predsodke, strahove, slabo voljo in podobno navlako, vključite veselje in raziskovalnega otroka v sebi ter uživajte.


Držite se le nekaj pravil:


Uporabljajte čim manj zamrznjenih in rafiniranih proizvodov (res nima smisla jesti riž v dveh delih - kot belo prilogo v obroku in tabletko iz stekleničke z napisom B vitamini).


Ne mrcvarite zelenjave s predolgim kuhanjem, v preveč vode in s preveč mešanja. Zelenjava mora obdržati svojo barvo in okus, da obdrži tudi hranilne snovi.


Režite zelenjavo na različne pravilne oblike - pa ne premajhne. Ko zložite v posodo vse sestavine, pustite hrano, da se počasi mirno kuha in nabira energijo. Pretirano mešanje hrani samo škoduje, razen če recept tega izrecno ne zahteva.


Ko je hrana kuhana, jo pustite nekaj minut, da se energije umirijo in okusi zaokrožijo.


Izgled hrane je tudi zelo pomemben. Hrano lepo naložite na krožnik, dodajte še list solate, peteršilja.. ali posujte z semeni (gomasio, bučne peške, sončnične peške, indijski oreščki, arašidi...).Pri tem ne gre samo za estetski užitek ob pogledu na lepo aranžiran krožnik, temveč za harmonijo celotnega obroka.


Zavedajte se, da s hrano, ki jo pojeste, pojeste tudi energijo in občutke s katerimi je bila pripravljena. Pol ustvarjalnega kuhanja je zavestno uživanje hrane. Ko jeste posvetite svoje misli hrani in uživajte v okusih, teksturah in barvam.


Posebnost jedi daje kombinacija sestavin in začimbe. Če ste pozorni kaj jeste v gosteh, boste v okusih bolj uživali in hkrati lahko te ugotovitve drugič uporabite v svojem receptu.