četrtek, 22. april 2010

SLADKO RAZVAJANJE - TORTE


Vsebina:

Uvod
Biskvitne torte
  • Ajdova čokoladna torta
  • Čokoladna torta
  • Lahka čokoladna torta
  • Sadna torta z vrtnicami
  • Temni gozdiček
  • Torta pina colada
  • Tiramisu
Triki
Uvod

Za torte ne moremo ravno trditi, da sodijo med zdravo hrano. Vendar lahko z izborom dobrih, polnovrednih sestavin ter z nekaj spretnosti in fantazije ustvarimo pravo užitkarsko mojstrovino, ki ni nujno nezdrava.

Predstavljam vam nekaj variant, vi pa si ustvarite svojo kombinacijo.

Legenda
jž – jedilna žlica
čž – čajna žlička

Biskvitne torte

Lastnost vsake sestavine in način priprave v tem receptu pripomorejo k temu, da je biskvit rahel, dolgo svež in ne razpade, če ga namočimo.

Za torto premera 26 cm potrebujemo,

Biskvitno testo:

15 dkg dateljnov
1,25 dcl hladno stisnjenega olja nevtralnega vonja (osatovo, sončnično…)
2 dcl tople vode
20 dkg moke tipa 1100 ali, še bolje, mešanice različnih polnovrednih mok
3 jž čičerikine moke
3 jž suhih pšeničnih kalčkov
šepec soli
1 čž jabolčnega kisa ali malo limoninega soka
1 čž sode bikarbine
1 čž pecilnega praška
približno 2,5 dcl mineralne vode

Tortni model obložimo s pergamentnim papirjem ali pa ga namastimo in pomokamo. Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija. Moko in pšenične kalčke temeljito premešamo v večji posodi. Odmerimo 1/3 mase, primešamo sodo bikarbono in pecilni prašek. Nato v sekljalniku zmeljemo dateljne, dodamo še olje, nato pa zmesi počasi dodajamo toplo vodo. Ko je masa podobna majonezi, jo pretresemo k preostali 2/3 moke in pšeničnih kalčkov. Dodamo sol in kis in temeljito premešamo z električnim mešalcem. Nato postopoma narahlo dodajamo mineralno vodo ter preostanek moke s pecilnim praškom in sodo. Pomembno je, da potem ko smo dodali pecilni prašek in sodo bikarbono, mešamo nežno, a tudi čim manj. Dodamo le toliko mineralne vode, da je masa redka. Testo nadevamo v tortni model in takoj postavimo v vročo pečico. Pečemo 40 minut, zadnjih 15 minut pokrijemo biskvit s pergamentnim papirjem ali aluminijasto folijo. Preden vzamemo testo iz pečice, zapičimo konico noža v sredino in če se testo še lepi nanj, podaljšamo pečenje še za 5 minut. Ko vzamemo biskvit iz pečice, ga pustimo nekaj časa na sobni temperaturi nato prestavimo v hladen prostor. Naj se počasi ohlaja.

Nadev

Glej posamezne recepte.

Tekočina za namakanje

3 žlice marelične ali druge marmelade (samo iz sadja brez dodanega sladkorja)
11 kapljic eteričnega olja pomaranče in/ali limone in/ali mandarine (če niste prepričani, da je eterično olje res naravno, ga raje ne uporabljajte)
3 dcl vode

V marmelado vmešamo eterično olje, nato dodamo vodo.
Več o eteričnih oljih lahko preberete na: http://www.gematen.com/vsvetudisav.html

Sestavljanje torte

Ko je biskvit popolnoma ohlajen, ločimo obod tortnega modela od biskvita in ga odpremo, nato ločimo še dno ter biskvit dvakrat prerežemo. Prvo plast položimo na krožnik. Okoli namestimo obod modela, obloženega s pergamentnim papirjem. Še bolje je, če imate poseben obod, ki mu je moč prilagajati obseg. Torto sestavimo tako, da izmenično polagamo plast biskvita in plast nadeva. Vsako plast biskvita najprej namočimo, nato premažemo z nadevom, kot veleva recept. Pred namakanjem naslednje plasti biskvit nekoliko potlačimo, da se zravna in se krema lepo razporedi. Zadnja plast je namočen biskvit. Torto pokrijete s pergamentnim papirjem in jo shranite v hladilniku, najbolje čez noč, sicer pa vsaj za 6 ur. Pred serviranjem snamemo obod torte in pergamentni papir, premažemo torto s preostankom nadeva ali smetano in jo okrasimo.


AJDOVA ČOKOLADNA TORTA



Mešanica mok:
večji del ajdove moke, pšenična moka tipa 1100 in riževa moka in/ali pirina moka.

Nadev:



Čokoladna krema
1,5l mleka
3 vrečke čokoladnega pudinga
20 dkg jedilne grenke čokolade s čim manj sladkorja
10 dkg mlečne, smetanove ali lešnikove čokolade (če se le da s sadnim sladilom)
1 jž jabolčnega sirupa
1 čž masla ali gija

1/5 l dobro ohlajene sladke smetane
3 čž rjavega ali vanilijevega sladkorja

Zakuhamo puding (brez dodatnega sladkorja). Prelijemo ga v plastično posodo in mu ob neprestanem mešanju po koščkih dodajamo dobro ohlajeno čokolado. Ko smo temeljito vmešali vso čokolado, dodamo jabolčni sirup in nato še maslo. Kremo prekrijemo s plastično vrečko, tako da preprečimo nastajanje skorjice in jo pustimo, da se popolnoma ohladi.

Sestavljanje torte
Stepemo smetano s sladkorjem. Najbolje je, če smetano stepamo sproti za vsako plast posebej. Torto sestavimo tako, da spodaj položimo namočen biskvit, nato 1/4 čokoladne kreme in nanjo del stepene smetane, nato zopet biskvit itd. Končamo z biskvitom. Preostanek kreme shranimo za okrasitev. Torta naj počiva v hladilniku vsaj 6 ur, nakar jo premažemo ob straneh in po vrhu s preostankom čokoladne kreme. Lahko pa jo premažemo samo po vrhu in pustimo rob črtast. Po želji jo lahko okrasimo še s koščki čokolade, lešniki ali smetano.


ČOKOLADNA TORTA

Testo
Mešanica mok za čokoladno testo je enaka kot za svetlo testo, le brez koruzne moke in z dodatkom zvrhane jedilne žlice kakava v prahu.

Nadev
Nadev in ostala priprava je enaka kot pri ajdovi čokoladni torti.


LAHKA ČOKOLADNA TORTA

Testo
Mešanica mok za čokoladno testo je enaka kot za svetlo testo, le brez koruzne moke in z dodatkom zvrhane jedilne žlice kakava v prahu.

Nadev:
Čokoladna smetana
3/4 1, sladke smetana
30 dkg jedilne grenke čokolade s čim manj sladkorja

Čokolado rastopimo nad paro ali v posodi z debelim dnom v malo vode. Čokolado mešamo dokler zmes ni popolnoma gladka. Odstavimo iz ognja. Ob neprestanem mešanju počasi dodamo smetano. Dobro ohladimo. Pred stepanjem damo čokoladno smetano za nekaj minut v zmrzovalnik. Dobro premešamo in po tretinah stepamo in premažemo plasti.


SADNA TORTA Z VRTNICAMI



Mešanica mok: največji del pšenične moke tipa 1100, malo koruzne moke in/ali riževe moke in/ali pirine moke, noževa konica kurkume.

Nadev
3/4 kg olupljenih in na krhlje narezanih breskev
2 banani
2 jž medu
ALI
3/4 kg jagod
3 jž marmelade(marelične ali jagodne) brez dodanega sladkorja
3 kapljice eteričnega olja vrtnice ali jedilna žlica rožne vode

1/2 kg sveže skute
1/4 l sladke smetane
10 kapljic eteričnega olja limone
3 jž rjavega sladkorja demerara
6 kapljic eteričnega olja vanilije ali 3 vrečke vanilijevega sladkorja

Za okras
1/5 l sladke smetane
2 čž rjavega sladkorja ali 2 vrečki vanilijevega sladkorja
2-3 cvetove neškropljenih vrtnic

Sestavljanje torte
Z električnim mešalcem dobro premešamo skuto, sladkor, eterično olje limone in eterično olje vanilije. Masi nežno primešamo dobro stepeno sladko smetano. V med ali marmelado vmešamo eterično olje vrtnice in nato nežno zmešamo z breskvami ali jagodami. Torto zložimo: plast biskvita, plast na kolute narezanih banan, nato drugo sadje, skutna krema. To ponovimo dvakrat. Pokrijemo s tretjo plastjo biskvita. Pred serviranjem celo torto premažemo s stepeno sladko smetano in okrasimo z listi vrtnic. Tudi tej smetani nato dodamo malo rožne vode.


TEMNI GOZDIČEK

Testo
Mešanica mok za čokoladno testo je enaka kot za svetlo testo, le brez koruzne moke in z dodatkom zvrhane jedilne žlice kakava v prahu.

Nadev:
Čokoladna smetana
3/4 1, sladke smetana
15 dkg jedilne grenke čokolade s čim manj sladkorja

1/2 kg očiščenega in na koščke narezanega sadja (pomaranče, breskve, kivi, jagode...)
2 banani
3 jž marmelade(marelične ali jagodne) brez dodanega sladkorja
Čokolado rastopimo nad paro ali v posodi z debelim dnom v malo vode. Čokolado mešamo dokler zmes ni popolnoma gladka. Odstavimo iz ognja. Ob neprestanem mešanju počasi dodamo smetano. Dobro ohladimo. Pred stepanjem damo čokoladno smetano za nekaj minut v zmrzovalnik

Sestavljanje torte
Smetano dobro premešamo in po tretinah stepamo. Torto zložimo: plast biskvita, plast na kolute narezanih banan, nato drugo sadje. Med sadje mestoma damo malo marmelade. Premažemo s stepeno čokoladno smetano. To ponovimo dvakrat. Pokrijemo s tretjo plastjo biskvita. Pred serviranjem celo torto premažemo s stepeno čokoladno smetano in okrasimo.


TORTA PINA COLADA

Mešanica mok: največji del pšenične moke tipa 1100, malo koruzne moke in/ali riževe moke in/ali pirine moke, 2 jž kokosove moke.

Nadev
3/4 kg očiščenega in na koščke narezanega ananasa
2 banani
3 jž marmelade(marelične ali pomarančne) brez dodanega sladkorja

3/4 l sladke smetane
6 kapljic eteričnega olja vanilije in čž sladkorja ali 3 vrečke vanilijevega sladkorja

Za okras
1/5 l sladke smetane
2 čž rjavega sladkorja ali 2 vrečki vanilijevega sladkorja
5 dkg na lističe ribanga kokosova

Sestavljanje torte
Z električnim mešalcem dobro stepeno sladko smetano. Plast biskvita namočimo z mešanico marmelade, vode in eteričnih olj. Nato zložimo plast na kolute narezanih banan, ananas, smetana. Med sadje mestoma damo malo marmelade. To ponovimo dvakrat. Pokrijemo s tretjo plastjo biskvita. Pred serviranjem celo torto premažemo s stepeno sladko smetano in okrasimo z listči kokosa.


TIRAMISU

Testo
Mešanica mok je enaka kot za svetlo testo in z dodatkom zvrhane jedilne žlice mletih mandljev. Lahko pa uporabite tudi čokoladno testo. Spečemo ga v pekaču poljubne oblike. Glede na posodo v katero bomo zložili tiramisu.

Nadev:
500 g moscarponeja
2 jž sojinega lecitina v granulah raztopljen v 2 jž vode
500ml sladke smetane
3 vanilij sladkorji
1 jž rjavega sladkorja
6 kapljic limoninega eteričnega olja

Moscarpone, sladkor in lecitin penasto umešamo z električnim mežalcem. Smetano dobro stepemo in jo narahlo vzmešamo med moscarpone.

Za namakanje:
3 dcl kave ali žitne kave ali kavnega nadomestka ali grenkega kakava
1 jž rjavega sladkorja

Za posip:
2 jž kakava v prahu

Sestavljanje torte
Ker krema ni ravno čvrsta, je zato najbolje, da tiramisu pripravimo v večji (stekleni) posodi. Tiramisu sestavimo tako, da spodaj položimo plast namočenega biskvia in nato 1/2 kreme. To ponovimo še enkrat. Počiva naj v hladilniku vsaj 3 ure. Pred serviranjem ga potresemo s kakavom v prahu.

Triki

Da bo torta lažje prebavljiva in krema bolj penasta, lahko v čokoladno ali skutno kremo vmešate 1 jedilno žlico sojinega lecitina, namočenega v 2 jž vode ali pa potresete lecitin po kremi, preden položite naslednjo plast biskvita.

Za otroške norčave torte lahko smetano ali skutno kremo obarvate roza - z 1 jž soka rdeče pese, rumeno - s kurkumo ali zeleno - s prahom alge spiruline; v kombinaciji s sadjem ustrezne barve bo to prava zabava.

Smetana se bo lažje stepla, če jo pred tem postavite za 15 min. v zmrzovalnik.





Ni komentarjev: